Dag 16: Butterkaka med saffran
Ingredienser
2 st
50 g jäst5 dl Arla® mjölk
150 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
2 pkt saffran, 1 g
1 dl strösocker
½ tsk salt
13–14 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
200 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll över jästen. Tillsätt smör, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 15 min. Dela degen i två delar och kavla ut till ½–1 cm tjocka plattor. Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan. Rulla ihop och skär i 3–4 cm tjocka skivor. Ställ dem i 2 smorda formar ca 23 cm i diameter. Låt jäsa 20–30 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.
Kommentarer
Trackback