Scones
Igår så bakade jag Scones eftersom det var någon hemkunskaps läxa. De blev jätte goda och och det tog faktiskt mindre än tjugo minuter att göra dem. Nu ska jag äta dem med smör och marmelad. :)
film maraton!!
filmer som jag ska se:
Did you hear about the morgans?
monte carlo
grown ups
date night
life as we know it
breakfeast at tiffanys
when harry met sally
the wedding singer
how to lose a guy in 10 days
love acctually
13 going on 30
failure to launch
my life in ruins
when in rome
my big fat greek wedding
Brownies
Igår så bakade jag lite brownies med hasselnötter, de blev nästan för mjuka inuti men dagen efter så blev den lite bättre. Hursomhelst så blev de jättegoda.
ny kategori??
Dag 24: God jul !!!
Idag är det äntligen julafton!! Fast det är synd att vi inte fick en white christmas här, men man får väll hoppas på att det kommer :)
Dag 23: Starka Julköttbullar

ingredienser
400 g köttfärs
3/4 dl ströbröd
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk riven gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm malen kryddpeppar
1 torkad chilli krossad
smör till stekning
Gör så här
Dag 22: saffran biscotti
100g smör
1g saffran
2dl socker
5dl vetemjöl
2ägg
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl skållade hela mandlar
Utförande:
Ugn: 175 °C
Smält smöret och blanda i saffran. Häll över saffranssmöret till en bunke och kläck i äggen och tillsätt alla torra ingredienser. Arbeta ihop med en slickepott tills degen blir någorlunda fast så att du kan arbeta ihop degen med händerna. Rulla sedan ut degen och dela i 3 delar. Lägg delarna på bakplåtspapper på en plåt och platta till delarna lätt med handflatan. Strö över lite socker om du vill. In i mitten av ugnen i ca. 25 min. Ta ut plåten och skär längderna till 1cm tjocka snittar. Skär med en vass kniv på diagonalen. Sänk ugnsvärmen till 125 grader och låt baka i ytterligare 10 min.
recept från sugar mania
Dag 21: Min önskelista
Dag 20: chokladskedar
Ingredienser
150 g choklad av valfri sort, blanda gärna
Strössel, hackad sötmandel eller kaffebönor som dekoration
Gör så här
1. Diska skedarna noga och torka dem väl.
2. Smält chokladen i ett vattenbad.
3. Rada upp skedarna och låt gärna skaften vila på något (till exempel en dubbelvikt kökshandduk) så att de ligger mer rakt i nivå, då kan du få mer choklad i skeden utan att chokladen rinner ut.
4. Fyll varje sked till bredden med choklad och dekorera dem.
5. Låt stelna helt innan du förpackar dem fint
Dag 19: Saffransvåfflor
Ingredienser
Våfflor
150 g smör
1 g saffran
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 msk florsocker
4 st ekologiska ägg
8 dl mjölk
Smält smör till gräddning
Vispgrädde till servering
Gör så här
1. Våfflor
Smält smör och saffran under omrörning. Låt det svalna helt.
2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, florsocker och ägg med hälften av mjölken och rör till en slät smet.
3. Häll ner resterande mjölken i saffranssmöret och rör ner det i smeten.
4. Låt smeten svälla i 20–30 minuter.
5. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.
6. Servera dem nygräddade och varma med lättvispad grädde och sylt.
Dag 18: Banoffe pie
Kexbotten
400 g digestivekex
175 g smör
Fyllning
800 g sötad kondenserad mjölk (2 burkar)
3 st bananer
4 dl vispgrädde
Brända mandlar
125 g sötmandel
1.5 dl florsocker
0.5 dl florsocker till separering
50 g mörk choklad, till garnering
-
Gör så här
1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till små smulor i en mixer och blanda dem med smält smör.
3. Tryck ut blandningen i botten och upp på kanten av en räfflad pajform med urtagbar botten.
4. Grädda kexbotten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.
5. Fyllning
Ta bort etiketterna på burkarna och koka den kondenserade mjölken i cirka 2,5 timme-3 timmar i en kastrull med lock (det är viktigt att burkarna hela tiden är täckta med vatten). Ju längre man kokar mjölken desto fastare konsistens.
6. Ta upp burkarna och låt dem svalna.
7. Under tiden som mjölken kokar kan du göra de brända mandlarna.
8. Brända mandlar
Smält florsockret tillsammans med mandeln tills den knäpper, rör hela tiden.
9. Ta av från värmen och låt stå och vila i cirka 1 minut.
10. Strö i resterande florsocker och blanda runt, slå upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna från varandra. Låt svalna.
11. Hacka mandeln grovt.
12. Vispa grädden fluffigt och skiva bananerna.
13. Fyll pajskalet med den nykokta kolan och lägg på ett lager av skivad banan.
14. Skeda sedan över grädden och toppa med mandel och riven mörk choklad.
Dag 17: Layered choclate cake- mjuk pepparkaka med nutella frosting

Ingredienser
Kaka
6 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
125 g smör
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk pepparkakskryddor
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörda lingon
2 dl filmjölk
Smör till formen
Nutella frosting
1.5 dl nutella
8 dl florsocker
1.5 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal
2 msk espressokaffe
Cocktailbär till garnering
Gör så här
1. Kaka
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
3. Smält smöret och blanda det med äggsmeten.
4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, pepparkakskrydda och vaniljsocker i smeten och vänd försiktigt samman smeten.
5. Vänd till sist ner lingon och filmjölk.
6. Smörj 3 stycken springformar i teflon med löstagbar kant.
7. Grädda bottnarna i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga, men var försiktig så att inte kakorna gräddas för länge och blir torra.
8. Stjälp upp dem upp-och-ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
9. Nutella frosting
Rör ihop nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker, philadelphiaost och rivet apelsinskal. Tillsätt kaffe och rör frostingen riktigt krämig.
10. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på ett lager av frostingen.
11. Lägg på nästa botten och tryck till lite så att den sitter fast ordentligt.
12. Bred på ett lager frosting även på denna botten.
13. Lägg på den tredje bottnen och bred ett lager med frosting ovanpå samt runt kanten av tårtan.
14. Garnera med röda cocktailbär.
Dag 16: Butterkaka med saffran
Ingredienser
2 st
50 g jäst5 dl Arla® mjölk
150 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
2 pkt saffran, 1 g
1 dl strösocker
½ tsk salt
13–14 dl vetemjöl
Fyllning:
50 g Svenskt Smör från Arla, rumsvarmt
200 g riven mandelmassa
1 uppvispat ägg
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 37°. Häll över jästen. Tillsätt smör, saffran, socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig. Låt jäsa ca 15 min. Dela degen i två delar och kavla ut till ½–1 cm tjocka plattor. Bred ut smöret på degen och strö över mandelmassan. Rulla ihop och skär i 3–4 cm tjocka skivor. Ställ dem i 2 smorda formar ca 23 cm i diameter. Låt jäsa 20–30 min. Sätt ugnen på 200°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.
Dag 15: Datumljus

Dag 14: pepparkaksljus

Doftljus i plåtburk med doft av pepparkakor. Brinntid 15 tim. Finns i flera olika mönster och dofter.
Lagerhaus 39 kr
Dag 13: Lussebullar
Ingredienser

ca 35 st
50 g jäst100 g Svenskt smör från Arla
5 dl mjölk
250 g Arla Köket® Kesella kvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
Dag 12: Choclate chip cookie whoopies
ingredienser
Chocolate chip cookies
100 gsmör, mjukt
1 dlströsocker
2 mskljus sirap
2.25 dlvetemjöl
0.5 tskbikarbonat
1 tskvaniljsocker
1 tskmalen ingefära
100 gmörk kvalitetschoklad 70 %
Salty peanut butter frosting
1 dljordnötssmör, mjukt
4 dlflorsocker
4 mskkakao av god kvalitet
2 tskvaniljsocker
150 gphiladelphiaost
1 mskvarmt kaffe
1.5 dlsalta jordnötter
Gör så här
1. Chocolate chip cookies
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
4. Knåda försiktigt in grovt hackad choklad i degen (eller använd färdiga chips/pellets).
5. Rulla degen till små bollar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
6. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna.
7. Salty peanut butter frosting
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
8. Tillsätt kaffe och vispa frostingen krämig med elvisp.
9. Rör ner hackade jordnötter.
10. Lägg ihop kakorna till whoopies med frosting emellan.
receptet är från leilas söta jul
Dag 11: Pepparkakshus




Dag 10: Pepparkakor
Ingredienser
150-200 st
200 g Smör 1 ½ dl mörk sirap
3 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
½ msk malen kryddnejlika
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
10-11 dl vetemjöl
Gör så här
Dag 9: knäck

Ingredienser
75 st
2 dl vispgrädde2 dl ljus sirap
2 dl socker
1 dl skållad hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Smör
Gör så här
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 122°, ca 15-30 minuter. Tillsätt mandel, ströbröd och smör.
Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
Dag 8: julkola

ca 60 st
100 g smör 2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
Smaksättning:
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 1 dl krossade polkagrisar
– 2 msk siktad kakao
– 1 dl rostade solroskärnor
Dag 7: choclate chip cookies
De här kakorna är perfekta till jul eftersom det är en amerikansk tradition att lägga fram de här kakorna till jultomten med ett glas mjölk
Ingredienser
30 kakor
125 g margarin
3/4 dl socker
3/4 dl brun farin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
175 g mörk choklad/ mörka choclate chips
1/2-1 dl hasselnötter
gör så här
1. rör smör,socker och farin vitt och pösigt.
2. tillsätt ett ägg i taget och rör krafigt mellan varje.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner allt lite i taget i smeten.
4. grovhacka chokladen och nötterna, blanda ner det i smeten.
5. klicka ut smeten på smorda eller bakpappersklädda plåtar. tänk på att smeten flyter ut till dubbel storlek.
6. Grädda i ca. 15 min 150 grader, låt kakorna svalna på plåten.
Dag 6: jul spellista

Syns inte så bra men så här ser min julspelista ut
Dag 5: polkamöss
Det är barnen som kommer att nafsa när dessa söta möss är runt. En kombination av julens två ikoner - möss och polkagrisar
hur man gör
Skriv ut mallen och klipp ut. markera med en penna öron och kropp på filt; klipp ut. Klipp inre öron och en prick för en näsa från i en annan färg, klipp prickar till ögon från svart. Limma ansikte och inre öron på plats. Gör hål i kroppen för öronen och polkagris svansen där det är markerad;. Sätt öron genom hålen i framsidan, skjut sedan lindade polkagris genom kroppens hålen
länk till mall http://images.marthastewart.com/images/content/web/pdfs/2003/kids_holiday03_candy_cane_mice_template.pdf
Dag 4: Varm choklad

Ingredienser
Gör så här
- Vispa ihop kakao, socker och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken under vispning och värm chokladen.
- servera med vispgrädde och toppa med marshmallows
Är typ förkyld så det passar perfekt med en kopp varmchoklad.
Dag 3: Fudge
Fudge är nog en av de godaste sakerna jag vet kan äta massor utan att tröttna på dem.
Ingredienser
ca 50 st
5 dl mjölk8 dl strösocker
1 ½ dl kakao
½ tsk salt
50 g Svenskt Smör , rumsvarmt
1 msk vaniljsocker
Gör så här
Blanda mjölk, socker, kakao och salt i en tjockbottnad kastrull. Rör så att det blir väl blandat. Koka upp och låt koka kraftigt ca 25 min. Dra då och då med en trägaffel mot kant och botten. Prova om fudgen är färdig genom att mäta temperaturen på smeten eller häll några droppar smet i kallt vatten. Fudgen är klar när temperaturen är 125° eller dropparna kan formas till en kula. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt smör och vaniljsocker. Rör kraftigt tills smeten svalnat och tjocknat något.
Häll upp den i en smord form, ca 20x20 cm. Låt stelna. Skär i bitar och förvara i kylskåp.
Frukost
Det här fick bli min frukost idag, gröt och varm choklad.
Brie och Gouda
prao!!
Dag 2: Pepparkaksmuffins

Ingredienser
15 st
3 ägg2 ½ dl råsocker
1 dl smör-&rapsolja
250 g kesella kvarg vanilj
4 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk pepparkakskrydda
Kardemummakräm:
2 dl crème fraiche
1 tsk stött kardemumma
1 dl florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i smör-&rapsolja och kvarg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Fördela den i muffinsformar. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler. Blanda crème fraiche med kardemumma och florsocker. Vispa till en fast kräm och klicka den på muffinsen. Garnera ev med röda bär
Varm te och förkyld
Känner mig inte så frisk just nu och hoppas på att det blir bättre på måndag inför praoen. Sitter och dricker massor med te för att bli bättre.
Dag 1: Kanelkäppar

Ingredienser
24 st
200 g mjukt smör2 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
Garnering:
½ dl strösocker
½ msk malen kanel
Gör så här
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop smör, vaniljsocker och mjöl med elvisp till en smulig massa. Tryck ihop till en deg på mjölad bänk. Rulla till två tjocka rullar. Låt vila i kyl ca 20 min. Skär varje rulle i 12 bitar. Rulla ut varje bit till en pinne och böj till en käpp. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kakorna svalna något på plåten. Vänd dem i socker blandat med kanel.